2016-04 För att testa uppkoppling av internet där de kommersiella krafterna inte räcker till sökte jag en vit fläck på operatörernas täckningskarta. Jag hittade en sådan 5 kilometer NO om tätorten Brunflo. Dit når vaken ADSL eller fiber.
In med testutrustning i bilen och färd dit.
Mycket riktigt när jag nästan var framme var det dött i mobilen.
Med antenn uppkopplad på biltaket fick jag upp 15 Mbit/s internet och kunde köra internet, ip-telefoni Skype mm utan problem.
Av en slump kom den en bil till ett närliggande hus så jag knackade på och fick demonstrera min anläggning. Mycket riktigt hade man stora bekymmer med mobilen och att försöka få ett fungerande internet.
Efter ett tag spred sig rykten på byn vad jag hade demonstrerat och nu har jag installerat internet för tre stycken familjer i Singsjön. Nu har dom kontakt med yttervärlden på ett sätt som vi andra tar för givet. Den största glädjen är ju att se lyckan i ansiktet att det fungerar och vardagen blir lite lättare. Hotet finns också att Telia tänker koppla bort kopparnätet för telefonerna under 2017.
Utrustning för uppkoppling är en riktantenn på husväggen och en 4G router med trådlös uppkoppling i huset. Då fungerar både laptop, mobil och surfplattan.
/Christer 2016-11-28